Sorsunk a nevünkben

Kedves Barátunk!

 

Örömmel értesítünk, hogy újra megjelent Takács Tibor Sorsunk a nevünkben című könyve.

A könyv megvásárolható üzletünkben, illetve a webshopon keresztül is.

Íme az előszó:

"Kevés olyan dolog van, ami szinte minden embert egyaránt foglalkoztat! Az egyik ilyen talán a nevünk.
Néhányan ismerik a nevük jelentéstartalmát, amely az idők során kialakult. Azonban, hogy ennek mi az alapja, és miért ez, azt már kevesebben. Elfogadták, azonosultak vele, eszükbe sem jutott, hogy ezt megkérdőjelezzék, vagy tagadják.

„Nomen est omen” – a nevünk nemcsak arra szolgál, hogy megkülönböztessen másoktól, hanem arra is, hogy elmondja, miért jöttünk a világra, mi végre születtünk.

Ha a szülőket megkérdezzük, miért azt a nevet választották a gyermeküknek, amit; rendszerint a dallamára, a vezetéknévhez való illeszkedésre, a hagyományokra hivatkoznak, vagy egyszerűen csak ezt tartották megfelelőnek. Biztos vagyok benne, hogy amennyiben ezt a könyvet elolvassák, felismerik, hogy ennek sokkal mélyebb gyökerei vannak. Ezt próbálom megtalálni. Keresem a sorsunkat a nevünkben, az adottságainkat, a lehetőségeinket és a feladatainkat.

Ez a módszer egy újfajta névelemzésre épül, melynek a lényege, hogy a nevek jelentését a betűk ősi szimbólumrendszerén keresztül vizsgálom. Minden hang, minden szó más és más értelmet kap. A nyelv és a beszéd kialakulásában meghatározó szerepe volt annak, hogy az emberek szimbólumokban gondolkoztak. Az ábécé minden betűjét lefordítom az általa képviselt analógiákra, és ezt alakítom át hétköznapi nyelvezetre. Egyfajta nyelvi egyenletet kapok, amely az analógiákon keresztül lefesti az ember előtt álló feladatokat.

Ha a szülők tudni fogják, hogy milyen sorsot szánnak a gyermeküknek, akkor azzal is tisztában lesznek, hogy mit kell megtanítaniuk a csemetéiknek, hogy az életük harmonikus legyen.

Vannak olyan nevek, amelyeknek a használt jelentését nem ismerjük, ott ez kimarad. Így természetesen a névnapjuk sem szerepel, hiszen már ez is feledésbe merült. Kötelességemnek tartottam az ősi magyar neveket is szerepeltetni, amely bizonyára nem lehet teljes.

A könyvben szereplő elemzések az általam megismert nevek értelmezései. Fontosnak tartom, hogy amikor egy gyermeknek nevet adunk, tudjuk a név értelmét is. Nem szerepelnek benne olyan nevek, amit magam részéről túl egyéninek, és így valójában követhetetlennek tartok. Tudom, hogy napról napra újabb és újabb neveket fogadnak el, és így a könyv nem lehet teljes, de törekedtem a minél átfogóbb munkára.

Kívánom, hogy mindenki érdeklődéssel és örömmel fedezze fel nevének lehetőségeit és találja meg a feladatát, hogy szebbé és boldogabbá tehesse életét!"

Üdvözlettel:

Soter Klub Csapat
www.soterklub.hu
soterklub@gmail.com

           

Iratkozz fel Hírlevelünkre!

Sóter programok, hírek, akciók.

Feliratkozás hírlevélre >>

Tartalom átvétel

Következő programok

A programok változásának lehetőségét fenntartjuk.

Kövess minket!

Facebook iWiW RSSHírlevél