Enneagram tanfolyam…

2011 jan 16 10:01

Ki vagy Te? – Ezt akkor tudod meg, ha rájössz, hogy ki nem vagy! Az út a téves identitás felfedezése. Milyen hamis, korlátozó hiedelmek irányítják az életedet? Ha ezektől megszabadulsz, máris közelebb kerültél önmagadhoz.

Az ennea görögül „kilencet” jelent, a gram a mértani ábrák szokásos elnevezése. Az Enneagram ábrája, a kilenc ágú csillag mandala eredete ismeretlen, az ábrát, valamint spirituális és pszichológiai alkalmazását a középkori, közel-keleti szufi szellemi iskolákig tudjuk visszavezetni.

Egyre többen hallanak az Enneagramról, és sokan közülük amint olvastak róla valamit, rögtön „értenek” is hozzá, mint a focihoz. A témában megjelent könyvek többnyire rosszul definiált típusai az ezoterikus klubok kedvelt beszédtémái lettek. Egészen más azonban helyesen megismerni a típusunkat, és az alapján dolgozni magunkon az igazi változás érdekében.

Az Enneagram rendszerében mindenki a kilenc emberi alaptípus valamelyikébe tartozik - ezek azonban nem személyiség-, hanem karaktertípusok. A karakter mélyebb szint, mint a kifelé működő személyiség, ez a tudatalatti legmarkánsabb rétege, kialakulásának okai pedig saját kisgyerekkori élményeink. Mivel a karakter már 3 éves korunk körül kialakul, szinte mindent meghatároz az életünkben: testalkat, magasság, mozgás, arckifejezések, gesztusok, hang, érzelmek, gondolkodásmód, viselkedés, beszédstílus, öltözködés, és még sok minden más.

Egy-két tulajdonság alapján azonban még nem lehet megállapítani mások típusát, a sajátunkét pedig még kevésbé. Sőt, megfelelő segítség nélkül szinte lehetetlen felismerni a saját típusunkat, hiszen mindenkinek arra épül a hamis én-képe, hogy a környezet elvárásai és visszajelzései szerint milyennek kellene lennie. Sok kezdő enneagramos ez alapján tölti ki a teszteket, és határozza meg a saját típusát, gyakran a rá legkevésbé jellemző tulajdonságokat kiemelve (amiknek a fejlesztéséért viszont rengeteget erőlködik). Így sokan nemcsak tévesen tippelnek a típusukra, de a legmélyebb tulajdonságaikkal épp ellentétesen. Tesztekkel ezért gyakorlatilag lehetetlen meghatározni a karaktertípust.
A karakter arról szól, milyen vagy valójában – valószínűleg anélkül, hogy tudnál róla. Ezek a tudatalatti sérülések, bezárkózások irányítják az életedet, amíg meg nem találod őket, és nem foglalkozol velük. Még a karakter sem az igazi önmagad, de megmutatja a legnagyobb belső akadályokat, ezzel segítve a valódi Énhez való visszatérést. Gurdjieff, az első világhírű Enneagram-tanító szerint nem állíthatunk le egy gépezetet, amíg meg nem ismertük a működését – és ez a karakterre különösen igaz.
Az elme, a gondolatok kialakult és zárt szerkezete, mindig igyekszik elkerülni a mély és valódi változást. A minőségi fejlődés az eddigi hiedelemrendszer összeomlásán át vezet. Ezért csak a felébredés teljes folyamatának keretében érdemes foglalkozni Enneagrammal.

Az első magyarul megjelent legendás, zöld színű Enneagram-könyv tanítóm, Eli Jaxon-Bear A megszabadulás enneagramja címen kiadott munkája, amely három éve bővített kiadásban is megjelent. Az utóbbi tizenöt évben az alábbi, eredetileg csak Eli tanításaiban megtalálható területeket fejlesztettem tovább:
Az Enneagram mint a karakter (testi-lelki alkat) típustana, a tudatalatti kulcsa.
Az alaptípusok (düh, félelem, szeretetéhség) összefüggései az NLP érzékelési típusaival: vízuális, auditív, kinesztetikus. A típusok megfigyelhető jelei: testalkatok, stílus, öltözködés, szemmozgás és egyéb külső jegyek.
Az Enneagram-típusok egybevetése A mennyei prófécia játszmatípusaival.
Kommunikációs stratégiák az Enneagram típusaival.
Az Enneagram és a Megvilágosodás útja.
Az Enneagram hatása nagyon egyszerű: a megértésen át működik. A legmélyebb szinteken hat, ezért gyors és radikális változásokat tud okozni a gondolkodásmódban, reakciókban és a viselkedésben. E tudat-térkép fő célja az, hogy megmutassa gépies tudatalatti reakcióinkat, és ezáltal meg is szüntesse őket. Így szabadabb választást ad abban, hogy mit teszel különböző élethelyzetekben.
Minden érdeklődőnek szeretettel ajánlom az Enneagram alapjait bemutató A használható Enneagram című könyvemet, illetve az elméleti és gyakorlati Enneagram-tréningsorozatokra.
Az Enneagram-tréningek felépítése

I. Elméleti bevezetés
Egyszerű, mély önfelfedezés tudattérképekkel

Már az első tréning szellemi tanításai is közvetlenül alkalmazhatóak a gyakorlati önismeretben, mindennapi életedben. Ez az elméleti tréning minden olyan szellemi tanítást tartalmaz, ami a belső világodban való tájékozódáshoz szükséges. Éveken, évtizedeken át segíteni fog belső élményeid megértésében, az igazi önismeret útján. Az Enneagram és az NLP rendszereinek szintézise új távlatokat nyit – nem baj, ha még nem ismered egyiket sem!

II. Gyakorlati tréning
Öngyógyítás: akadályok feloldása

Mindenkinek szüksége van a lelki gyógyulásra. Ennek alapja a legkorábbi emlékeink, gyerekkorunk, belső gyermeki énünk újrafelfedezése, mert mostani problémáink is nagyrészt onnan erednek. A cél a korai, meghatározó sérülések felfedezése és gyógyítása. A kikristályosodás-élmény keresése, elemzése és oldása. A tudat-térképek nyomán elindulunk a belső világunk terepén. A múlt feldolgozása segít, hogy ne mindig ugyanazok a problémák, traumák ismétlődjenek az életedben.

A programból:
Bemelegítés, testi és energiagyakorlatok. Szabad tánc, az energiaszint megemelésére.
Vezetett meditáció a gyerekkori emlékek felidézésére. Általános emlékek, kis részletek felidézése, az emlékezési folyamat megindítása.
Diád: kommunikációs gyakorlat – az emlékek feldolgozása, a gyerekkorral való kapcsolat erősítése, utána csoportos megbeszélés.
Előadás: Az Enneagram szerkezetének átismétlése, a kikristályosodás-élmény kifejtése.
Vezetett meditáció: a kisgyerekkori sérülések, fájdalmas élmények specifikus keresése. Későbbi konfliktushelyzetek visszavezetése az első évek előzményeire. Feldolgozás diádgyakorlatban, majd csoportban.
Szülőkkel kapcsolatos élmények megbeszélése, tisztázás, oldás. Csoportos és páros gyakorlatok, szükség esetén személyes terápiás munka.
Az egész életen végigvonuló minták megbeszélése.
Problémát okozó személyekkel való kommunikáció modellezése.
A gyakorlati csoportnak lazábbak a keretei, mivel a fenti elemekből építkezve a résztvevők pillanatnyi szükségleteihez alkalmazkodik a menete. Laza, kényelmes ruha ajánlott, matracokon fogunk ülni. Étkezés egyénileg az ebédszünetekben.

Kattints ide és nézd meg, mikor van a legközelebbi Enneagram tanfolyam!

Jelentkezés, információ:
PrAkash - Vörös Ákos
+36 30 251 1322
E-mail: akos_prakash [kukac] yahoo.com

           

Iratkozz fel Hírlevelünkre!

Sóter programok, hírek, akciók.

Feliratkozás hírlevélre >>

Tartalom átvétel

Kövess minket!

Facebook iWiW RSSHírlevél